Annonce

Annonce

Svar: Baby 7 mdr. vil igen ikke spise


21. januar 2020

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at du har fulgt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at skrive til mig - velkommen til :)

Jeg kan godt forstå, at du bliver bekymret, for din datters indtag - du fortæller jo, at hun tidligere har tabt sig to kurver, amningen har måtte stoppe, og I gik over på fuld flaske, hvilket du har oplevet rigtig hårdt - og det ligger naturligt i dig, at det med mad og mælk er vigtigt, det fylder meget.. Når vores børn lukker munden og afviser mad og mælk, så gør det naturligt noget ved os forældre - vi ved jo godt, hvor vigtigt det er, at de spiser, og der er jo ikke noget vi ønsker mere end at kunne give dem den mad og mælk, som de har behov for...

Når det er sagt, så fortæller du dog også, at lillepigen stortrives. Hun er rigtig god i sin kontakt, og hun udvikler sig rigtig godt både motorisk og mentalt. Hun sover også rigtig godt om natten og lyder til umiddelbart at have en fin rytme. Jeres sundhedsplejerske roser hende og er ikke bekymret for hendes trivsel og udvikling. Det skal du også prøve at holde fast i :)

Det vil være rigtig godt, hvis du kan give hende 4 flasker i døgnet nu, hvor hun er 7 måneder gammel. Og jeg anbefaler, at disse flasker ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at hun ikke længere skal tilbydes flaske om formiddagen - heller ikke selvom hun ikke har spist så meget morgenmad eller mellemmåltid. Det er vigtigt, at hun tilbydes rigtig mad og ikke for meget mælk, for netop også at give plads til en lidt større frokost.

Du skal prøve at sige til dig selv, at de hyppige måltider er vigtigt, det er bedre at hun spiser lidt og tit end få og store måltider. Og hvis hun ikke spiser så meget til det ene måltid, så går der ikke så lang tid, før hun tilbydes mad igen - og her vil hun så måske spise lidt mere. Så lidt og tit er godt og vigtigt.

Det vil være rigtig godt, hvis du kan starte hvert måltid med mad i hånden. Det at sidde med noget i hånden, gumle, gnaske, sutte osv. stimulerer hende for det første mundmotorisk, så hun bliver bedre til at spise - men det signalerer også at det er spisetid, hun forberedes på at der kommer mere mad om lidt, hendes spytsekretion stimuleres, så hun bedre kan bearbejde skemaden, når den kommer osv. Så start med mad i hånden, lad hende sidde og gumle og gnaske imens du laver skemaden klar og følg så efter med skemaden.

Varier meget gerne mellem hjemmelavet og færdiglavet babymad, så hun får så stor en variation som muligt. Prøv med forskellige grødtyper - havregrød, øllebrød, flerkornsgrød vil være rigtig godt nu. Vær opmærksom på at den hjemmelavede grød ofte er lidt grovere i konsistensen end de færdiglavede produkter. Hvis hun har svært ved konsistensen af den hjemmelavede grød, så kan du blande hjemmelavet sammen med færdiglavet og gradvist vænne hende til at grøden godt kan være grovere.

Prøv med forskellige middagsretter fra glas, som passer til børn i 6-8 måneders alderen - og giv hende mad, som tager udgangspunkt i jeres mad. Hun skal have mad med meget mere smag og bid nu. Og hun må meget gerne få nogle af de gammeldags retter som f.eks. "boller i karry", "kartoffelmos og millionbøf", "frikadeller med kartofler" osv. Du skal naturligvis servere maden moset og i meget små bidder, så hun kan spise det. Hun bør ikke få komælk endnu, så lav retterne uden mælk, men brug grøntsager i stedet, lav f.eks. tomatsovs eller blot en smørsovs... eller tag noget fra til hende, før du kommer mælk i til jer andre:)

Suppler gerne med kogte grøntsagsbuketter i hånden, en kartoffelbåd fra ovnen og lignende, som hun igen kan sidde og sutte og gnaske på - og følg så efter med lidt på en ske.. Små bidder af indmaden af en frikadelle kan gives direkte i ...


Annonce

... munden eller kan moses sammen med lidt kartofler og gives på ske eller gaffel... så hun smager og oplever, at hun spiser det samme som du :)

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 04/05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Frisk blød frugt i hånden at gumle på selv, og du følger efter med lidt havregrød eller øllebrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur og skal ikke tilbydes flaske først

Frokost 11.30-12: Ristede rugbrødsbjælker, kogte grøntsagsbuketter, lidt agurk eller lignende i hånden og du følger efter med lidt grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være rester fra aftensmaden eller det kan være en middagsret fra glas. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca 13.30 som nu

Eftermiddag 15.30: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping, vand af kop.

Aften 17.30-18: Starter med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen, ristede rugbrødsbjælker og lignende og du følger efter med lidt grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet mere og mere jeres mad, mad med mere smag og mere bid. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Flaske og puttes til natten ca 19-19.30

Sen aften 23-24: Drømmeflaske

Som du kan se, så ligner min dagsplan meget jeres - eneste forskel er, at jeg starter hvert måltid med mad i hånden og derudover mere og mere rigtig mad, mad med mere smag og bid, flere og flere fødevarer - naturligt serveret i en konsistens og på den måde, som passer til hendes alder.

I min bog "Helens bog om børn og mad" finder du dagsplaner, opskrifter osv.

Den grød og mos, som du laver udelukkende til din datter bør indeholde mme og fedtstof, så hun får mad, der er ekstra energiberiget. Det lyder ikke som om, at din datter får for meget mælk - heller ikke om natten - og det er rigtig dejligt, at hun umiddelbart sover godt her.

Hold fast i de hyppige måltider :)

Sørg for at det er hyggeligt at spise, der skal være en god stemning ved middagsbordet, I spiser sammen, spiser samme mad, du må meget gerne verbalisere positivt omkring maden og f.eks. sige "mmm mam-mam-mam" - på den måde gør du hende opmærksom på maden, at maden smager godt og anerkender hendes naturlige lyst til også selv at pludre mere og mere og samtidig vil mam-mam gøre, at du åbner munden, så hun kan spejle sig i dette :)

Hvis hun ikke kan finde ud af at komme maden i munden selv, altså holde maden i hånden, smage og undersøge maden på denne måde, så må du hjælpe hende. Du må gerne holde maden for hende og lade hende sidde og smage og se om hun så selv på sigt viser interesse for selv at forsøge sig. Du kan også forsøge med en frugtfeeder, babyfeeder - som er en lille beholder, som hun kan sidde med. Du kan komme kogte grøntsager, frugt osv. i beholderen og lade hende sutte på dette. Det giver naturligt ikke samme øvelse, som at sidde med maden direkte i hånden, men det kan måske øge hendes interesse...

Du kan også prøve med lidt ""linseringe" og "ærtepuffer" - det laver blandt andet Semper. Eller Ellas Kitchen "grab me babysnacks og kiks". Ikke fordi hun skal have en masse af sådanne ting, men fordi det nogle gange kan være med til at øge hendes interesse og stimulere hende til selv at føre maden til munden, smage og gnaske... og hen af vejen kan du så forsøge med flere rigtige madvarer og den mad, som I andre spiser :) Da hun er småtspisende, så er det naturligt ekstra vigtigt, at hun ikk fylder sig med snacks som puffer og kiks, men i stedet spiser rigtig frugt, kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen og lignende...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Give MME uden at opvarme det?

Hej Helen Nu hvor det er blevet varmere og bedre vejr, så vil jeg gerne...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Min pige vil ikke spise

Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Yoghurt produkter til baby

Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillingefødsel

Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.

En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.

Man...

Læs mere i Babylex

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce